Gratis verzending vanaf € 500,00
Levering met Track&Trace
Veilig bestellen en betalen
Keurmerk gecertificeerd

Overzicht

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Antennes

Hoe stel je SWR af?

Als hobbyist is het belangrijk om te weten hoe je de SWR (Standing Wave Ratio) van je antennesysteem kunt afstellen. Een goede SWR zorgt ervoor dat er zo min mogelijk vermogensverlies optreedt en dat signalen efficiënt worden uitgezonden of ontvangen. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je de SWR kunt afstellen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je radioapparatuur.

Wat is SWR?

SWR staat voor Standing Wave Ratio, oftewel de verhouding tussen de gereflecteerde en doorgestuurde golven in een antennesysteem. Een ideale SWR-waarde ligt rond 1:1, wat betekent dat alle vermogen wordt doorgestuurd zonder noemenswaardig verlies. Hoe hoger de SWR-waarde, hoe meer vermogen er wordt gereflecteerd en dus niet effectief wordt gebruikt.

Benodigdheden

 • Een antennetuner
 • Een externe wattmeter
 • Een coaxiale kabel
 • Een dummy load (optioneel)
 • Een multimeter (optioneel)

Stappenplan

 1. Sluit de coaxiale kabel aan op de antenne-uitgang van je zendontvanger en op de antennetuner.
 2. Sluit de externe wattmeter aan tussen de antennetuner en de dummy load (of antenne).
 3. Schakel de zendontvanger in en zorg ervoor dat deze is ingesteld op een frequentie waarop je wilt werken.
 4. Druk op de PTT-knop (Push-To-Talk) om te zenden.
 5. Lees het uitgaande vermogen af op de wattmeter. Dit is het vermogen dat wordt doorgestuurd naar de antenne of dummy load.
 6. Stel nu de SWR-meter in op dezelfde frequentie als waarop je wilt werken.
 7. Druk wederom op de PTT-knop om te zenden en let op het SWR-uitlezing op de meter. Een hogere SWR-waarde betekent meer reflectieverlies.

Afstellen van SWR

Om een optimale SWR te bereiken, kun je gebruik maken van verschillende methoden:

 • Lengte van de antenne aanpassen: Als je een draadantenne gebruikt, kun je proberen om deze langer of korter te maken totdat je een lagere SWR-waarde bereikt. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een spoel toe te voegen of juist weg te nemen.
 • Afstellen met behulp van een antennetuner: Een antennetuner kan helpen om de SWR te optimaliseren door het aanpassen van de impedantie tussen de zender en de antenne. Draai aan de instelknoppen van de tuner terwijl je naar het SWR-uitlezing kijkt, totdat je een lage SWR-waarde hebt bereikt.
 • Gebruik van een balun: Een balun is een apparaat dat wordt gebruikt om ongewenste stroom op de buitenkant van de coaxiale kabel te verminderen. Hierdoor kan de SWR verbeterd worden. Zorg ervoor dat je een geschikte balun gebruikt voor jouw antennesysteem.

Controleren van SWR

Nadat je aanpassingen hebt gedaan aan je antennesysteem, is het belangrijk om opnieuw de SWR te controleren:

 1. Schakel de zendontvanger uit.
 2. Verbind nu weer de antennetuner met je zendontvanger en schakel beide apparaten in.
 3. Druk opnieuw op PTT-knop en lees het vermogen af op de wattmeter. Vergelijk dit met eerdere metingen om te zien of er verbetering is.
 4. Kijk ook naar het SWR-uitlezing op de meter. Als deze lager is dan voorheen, heb je succesvol afgesteld!

Tips

 • Zorg ervoor dat je antenne vrij is van obstakels en goed is geaard.
 • Probeer verschillende posities en hoogtes voor je antenne om de beste SWR te bereiken.
 • Experimenteer met verschillende afstemmethoden om te zien welke het beste werkt voor jouw situatie.
 • Houd rekening met de frequenties waarop je wilt werken, aangezien antennes vaak specifiek zijn ontworpen voor bepaalde frequentiebereiken.

Door het correct afstellen van de SWR kun je ervoor zorgen dat je radiosignalen efficiënt worden overgebracht. Het kan even wat tijd kosten om de optimale instellingen te vinden, maar het resultaat zal de moeite waard zijn. Veel succes!

Deltron gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Deltron voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming ten aller tijden weer intrekken. Lees meer
Akkoord