Gratis verzending vanaf € 500,00
Levering met Track&Trace
Veilig bestellen en betalen
Keurmerk gecertificeerd

Overzicht

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Communicatie apparatuur

Wat is een mobilofoon?

Een mobilofoon is een radiocommunicatie installatie die over het algemeen gebruikt wordt in voertuigen (denk aan taxi's) die in verbinding staan met een basisstation (denk aan taxicentrales). Een mobilofoon zend en ontvangt communicatie op een gecodeerde frequentie. Ook kunnen voertuigen die uitgerust zijn met een mobilofoon met elkaar communiceren. Het gebruik van mobilofoons is aan vergunningen gebonden. In Nederland worden deze uitgegeven door het Agentschap Telecom. Particuliere mobilofoonnetwerken hebben over het algemeen een beperkte grootte, omdat er tussen de mobiele post (gecodeerde portofoon) en het basisstation een directe radioverbinding mogelijk moet zijn. Mobilofoons zenden en ontvangen in het algemeen op frequenties in de VHF- en UHF-band. Op deze frequenties kunnen afstanden tot enkele tientallen kilometers betrouwbaar worden overbrugd.

Wat is een marifoon?

Marifonie is als het ware maritieme telefonie in de vorm van een transceiver of zendontvanger. Met een marifoon kun je communiceren met de havenmeester, waterpolitie, andere schepen, sluismeester etc. Vooral op grote vaarwegen waar pleziervaart en beroepsvaart elkaar kunnen tegenkomen is de marifoon een vereiste mede voor de veiligheid in het elkaar passeren of kruisen.  De belangrijkste functie van een marifoon is veiligheid, spoed- en noodsituaties.

Een marifoon wordt gebruikt in de maritieme en nautische communicatie over korte afstanden. Een marifoon kan zenden en ontvangen op de VHF-band. Het gebruik van een marifoon is gebonden aan wettelijke regels en is een zeer belangrijk communicatiemiddel aan boord van boten en schepen. Een vaartuig vanaf en lengte van 20 meter is verplicht om een marifoon aan boord te hebben. Ook ben je als schipper en tevens gebruiker van een marifoon verplicht om één of meerdere marifoon diploma's te hebben. Tegenwoordig mag je in Nederland ook een maritieme VHF-portofoon gebruiken op een pleziervaart in plaats van een marifoon. 

Er zijn meerdere marifoon certificaten te behalen door een examen af te leggen. Als je een marifoon hebt aan boord van je pleziervaartuig moet er minimaal één persoon aan boord zijn die beschikt over een basiscertificaat marifonie. Met een basiscertificaat mag je zowel een vaste als een portabel marifoon bedienen. Op de grote rivieren moeten de grote schepen verplicht minimaal twee marifoons aan boord hebben.

Wat is een wereldontvanger? 

Een wereldontvanger is een radio waarmee je o.a. de middengolf, lange golf en korte golf frequenties kunt ontvangen. Afhankelijk van het model wereldontvanger kun je de ondergenoemde banden hiermee ontvangen

  • AM/FM
  • LW
  • MW
  • SW
  • OC
  • Airband
  • SSB (met en zonder BFO = beat frequency oscillator) 

Wat is een 27Mhz, CB of 27MC?

Een 27MHz, ook bekend onder de namen CB, 27MC transceiver of gewoon bakkie, wordt in veel landen gebruikt. Het is een mobiel radiosysteem dat bidirectionele spraakcommunicatie op korte afstand tussen individuen mogelijk maakt met behulp van tweewegradio's die werken op 40 kanalen in de buurt van 27 MHz (11 meter) in de hoogfrequente, ook wel kortegolfband genoemd.

27MHz onderscheidt zich van andere persoonlijke radiocommunicatie zoals FRS, GMRS, MURS, UHF CB en de amateurradio (ook wel "hamradio" genoemd). In de meeste landen is er geen vergunning nodig voor het gebruik van 27MHz apparatuur en kan het, in tegenstelling tot amateurradio, worden gebruikt voor zakelijke of persoonlijke communicatie. Meerdere tranceivers delen een lokaal gebied en een enkel frequentiekanaal, maar er kan er maar één tegelijk zenden. De radio staat normaal gesproken in de ontvangstmodus om signalen van andere radio's op het kanaal te ontvangen; wanneer gebruikers willen praten, drukken ze op een zendknop (push-to-talk) op hun microfoon. Andere gebruikers op hetzelfde kanaal moeten om de beurt praten.

Het zendervermogen van een transceiver is wettelijk beperkt tot 4 watt AM/FM in de EU en de VS. CB-radio's hebben een bereik varierend van 500 meter tot 10 kilometer, dit is sterk afhankelijk van de gebruikte installatie; transceiver, antenne kwaliteit, antenne lengte, SWR (afstelling) van de antenne, omgevingsfactoren, terrein en weersomstandigheden.

Of je nu een marifoon, een scanner, een mobilofoon, een portofoon, een wereldontvanger of een 27Mhz transceiver zoekt, Deltron heeft het allemaal in een overzichtelijke online winkel!

Deltron gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Deltron voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming ten aller tijden weer intrekken. Lees meer
Akkoord