Gratis verzending vanaf € 500,00
Levering met Track&Trace
Veilig bestellen en betalen
Keurmerk gecertificeerd

Overzicht

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Portofoons

Wat is een walkie talkie of portofoon?


Een portofoon, ook wel bekend onder de naam handheld/portabel transceiver of walkie-talkie, is een draagbare uitvoering van een 27MHz transceiver die wordt gebruikt voor tweerichtingscommunicatie op basis van kortegolf radiotechnologie. Draagbare zendontvangers (27MC) kunnen gebruikt worden voor tal van toepassingen zoals op de bouw, tijdens een evenement, vrijetijd en hobby, onderweg etc. Een portofoon gebruikt weinig stroom en werkt op een oplaadbare accu of op batterijen waardoor het een handige en goedkope manier van communicatie is. 

Een portofoon is gebaseerd op half duplex (eenrichting) communicatie en is onstaan in de Tweede Wereldoorlog. Dhr. Donald L. Hings en radioingenieur Alfred J. Goss hebben de portofoon samen met het technische team bij Motorola bedacht. Sinds die tijd tot op heden is de portofoon aanzienlijk verbeterd en uitgebreid met een tal aan functies. Oorspronkelijk was de portofoon bedoeld voor militair gebruik maar uiteindelijk bereikte de walkie talkie ook het publiek en werd ook beschikbaar voor gebruik voor commerciele doeleinden en voor persoonlijk gebruik.

Bij het gebruik van een portofoon kan er maar één persoon tegelijk praten, wel alle frequenties kunnen beluisterd worden door anderen. De push-to-talk knop moet worden ingedrukt als u wilt spreken tegen een ander persoon (zenden). Na het dat je hebt gesproken laat je de push-to-talk knop weer los en dan kan de andere persoon wat terug zeggen. 

De term Walkie Talkie is ontstaan doordat je tijdens het rondlopen kunt praten met een andere portofoon gebruiker.

Het verschil tussen Full Duplex en Half Duplex

Duplex is een direct communicatiesysteem dat bestaat uit twee of meer gebruikers of toestellen die in beide richtingen (ontvangen en spreken) met elkaar kunnen communiceren. De Duplex functie wordt in veel communicatie netwerken gebruikt om gelijktijdige bidirectionele communicatie tussen twee gebruikers mogelijk te maken en om een ​​omgekeerde werking te bieden voor bewaking en het afstellen van apparatuur op afstand. Er bestaan twee types duplex systemen: Full Duplex, afgekort FDX, en Half Duplex, afgekort HDX.

Met een Full Duplex systeem kunnen twee gebruikers tegelijkertijd met elkaar communiceren. vergelijk het als het ware met een telefoon.

Met een Half Duplex kunnen twee gebruikers met elkaar communiceren maar niet tegelijk spreken. De communicatie gaat bij Half Duplex maar in één richting net zoals het werkt bij een walkie talkie met een push-to-talk knop. 

Bij een Simplex functie kan de ene gebruiker zenden en de andere gebruiker alleen maar luisteren zoals bij radio en tv-uitzendingen ook gebeurd. 
 

Full Duplex functieFull Duplex

Half Duplex uitlegHalf Duplex

Deltron gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Deltron voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming ten aller tijden weer intrekken. Lees meer
Akkoord