Gratis verzending vanaf € 500,00
Levering met Track&Trace
Veilig bestellen en betalen
Keurmerk gecertificeerd

Overzicht

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

SWR en Power meters

De staande golfverhoudingsmeter, SWR-meter, ISWR-meter (stroom "I" SWR) of VSWR-meter (voltage SWR) meet de staande golfverhouding (SWR) in een transmissielijn. [a] De meter meet indirect de mate van mismatch. tussen een transmissielijn en zijn belasting (meestal een antenne). Elektronicatechnici gebruiken het om radiozenders en hun antennes en voedingslijnen zo af te stemmen dat ze op de impedantie worden afgestemd, zodat ze goed samenwerken, en om de effectiviteit van andere inspanningen voor het afstemmen van impedanties te evalueren.

Opmerking: VSWR-meters en SWR-meters zijn normaal gesproken één en hetzelfde. Staande stroom- en spanningsgolven ontstaan wanneer vermogen wordt gereflecteerd door een mismatch, en vaak is hun focus op de spanningselementen

Hoe gebruik je een SWR en Power meter? 

Staande golfverhoudingsmeters zijn er in verschillende vormen, maar in wezen worden ze allemaal gebruikt om de SWR, staande golfverhouding op een zenderfeeder te meten.

Het is relatief eenvoudig om te begrijpen hoe u een SWR-meter moet gebruiken, maar als u weet hoe u de resultaten en hun beperkingen moet interpreteren, kunt u soms veel meer winnen met het gebruik van een VSWR-meter.

Er zijn veel verschillende SWR-meters beschikbaar, vaak gericht op de CB- en amateurradiomarkten. Ook zijn SWR-meters verkrijgbare in diverse prijsklasses, het kan in een aantal gevallen beter zijn om iets meer te betalen voor een goede meter van hogere kwaliteit. 

Typische opstelling van een SWR-meter
Als we kijken naar het gebruik van een VSWR-meter, zijn de meeste instructies vrij vaag, vaak alleen gedetailleerd welke connector op de antenne moet worden aangesloten en welke connector op de zender.

De basisopstelling voor een VSWR-meter is zoals weergegeven in het onderstaande diagram. De VSWR-meter wordt aangesloten in de feeder van de zender naar de antenne. Gewoonlijk bevindt deze zich voor het gemak aan het zenderuiteinde van de feeder, en zodat de werkelijke VSWR zoals gezien door de zender kan worden gecontroleerd.

De eenvoudigste manier om dit te bereiken, is door de antennestekker die normaal op de zender is aangesloten, aan te sluiten op de VSWR-meteraansluiting met het label ANTENNE/ANTENNA of ANT en vervolgens een korte patchkabel te gebruiken om de aansluiting met de markering TRANSMITTER of TX op de VSWR-meter op de zender aan te sluiten.

In een aantal gevallen kan een antenne aanpassings/afstem-eenheid worden gebruikt. Wederom worden deze voor het gemak vaak in de buurt van de zender geplaatst. Het is vaak handiger om een ATU dicht bij de zender te plaatsen, aangezien het hebben van een externe vaak betekent dat de ATU moet worden gevoed en dat deze ook weerbestendig moet worden gemaakt, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

Wanneer een ATU of antenne-aanpassings- en afstemeenheid aan de opstelling wordt toegevoegd, wordt normaal gesproken het onderstaande systeem gebruikt. Door de VSWR-meter tussen de zender en de ATU te plaatsen, wordt de VSWR die hij ziet gemonitord. Dit is normaal gesproken het meest kritieke punt om de VSWR te bewaken, omdat hoge VSWR-niveaus de eindversterkers kunnen beschadigen als er geen beveiliging is ingebouwd, of het kan ertoe leiden dat de beveiligingscircuits de stroom uitschakelen.

Het effect van de ATU is het verminderen van de VSWR zoals gezien door de zender. Het verbetert niet de VSWR die te zien is aan de antennezijde van de VSWR-meter. Het is echter gebleken dat als de coax-feeder bestand is tegen de hogere spanningen en stroom als gevolg van de slechte antenne-match, en het feederverlies niet te hoog is, het systeem goed zal werken.

Deltron gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Deltron voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming ten aller tijden weer intrekken. Lees meer
Akkoord