Binnenkort lanceren we onze gloednieuwe moderne website. Als u een account heeft is het verstandig uw facturen te downloaden en op te slaan op uw pc.
Gratis verzending vanaf € 500,00
Levering met Track&Trace
Veilig bestellen en betalen
Keurmerk gecertificeerd

Overzicht

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Voedingen

Hoe kies je een goede voeding voor je transceiver?

Wat is een lineaire voeding?
Een lineaire voedingen is ontworpen voor een laag geluidsniveau en worden vaak als erg stil bestempeld omdat er geen hoogfrequente schakeling plaatsvindt. Ze worden overal gebruikt waar uitstekende regulering en/of low ripple vereist is, evenals lage elektromagnetische emissies en een uitstekende transiënte respons. Lineaire voedingen kunnen alleen een ingangsspanning verlagen om een ​​lagere uitgangsspanning te produceren. Een lineaire voeding gebruikt meestal een grote transformator om de spanning van een AC-lijn naar een veel lagere AC-spanning te laten vallen en gebruikt vervolgens een reeks gelijkrichterschakelingen en filterprocessen om een ​​zeer schone DC-spanning te produceren. De nadelen van een lineaire voeding zijn de gewicht, grootte en lage efficiëntie.

Toepassingen waarvoor een lineaire voeding nodig kan zijn;

  • Communicatieapparatuur, medische apparatuur, geluidsarme versterkers, signaalverwerking, data-acquisitie inclusief sensoren, multiplexers, A/D-converters, sample & hold-circuits.
  • Automatische testapparatuur, laboratorium testapparatuur; controle circuits; computer- en industriële toepassingen.

Wat is een schakelende voeding?
Schakelende voedingen zijn ontworpen voor hoge efficiëntie en kleine afmetingen. Ze bevatten een schakelende regelaar om elektrisch vermogen efficiënt om te zetten. Schakelende DC-voedingen regelen de uitgangsspanning via een proces dat pulsbreedtemodulatie (PWM) wordt genoemd. Door een PWM te gebruiken, kunnen verschillende topologieën worden gebruikt, zoals buck, boost, forward converter, halfbridge-gelijkrichter of flyback, afhankelijk van de vereisten voor uitgangsvermogen. Het PWM-proces genereert wat hoogfrequente ruis, maar maakt het mogelijk om de schakelende voedingen te bouwen met een zeer hoge energie-efficiëntie en een kleine vormfactor. Met een goed ontwerp kan een schakelende voeding een uitstekende belasting- en lijnregeling hebben. Ze kunnen de ingangsspanning verhogen of verlagen om de gewenste uitgangsspanning te krijgen. Een schakelende voeding heeft een grotere efficiëntie dan lineaire regelaars omdat de schakeltransistor weinig vermogen dissipeert wanneer hij als schakelaar fungeert. Deze schakeling kan echter ruis genereren die door filtering kan worden verminderd.

Als uw (communicatie) apparatuur voor internationaal gebruik is, werkt de schakeltechnologie bijna overal ter wereld, terwijl een lineaire voeding handmatig moet worden aangepast om met een buitenlands net te werken. Andere voorbeelden van toepassingen die de voorkeur geven aan een schakelende voeding zijn toepassingen voor algemeen gebruik die worden gebruikt in R&D, productie en testen, toepassingen met hoog vermogen / hoge stroomsterkte, sommige communicatiesystemen, mobiele stations, sommige netwerkapparatuur, galvaniseren, anodiseren, elektroformeren, elektroforese, elektrolyse , afvalverwerking, waterstofgenerator, brandstofceltoepassingen, gelijkstroommotoren, luchtvaart en toepassingen aan boord/boten.

De juiste voeding voor je (radio)apparatuur kiezen

Mobiele transceivers zijn ontworpen om onderweg te gebruiken, in voertuigen, pickup trucks, commerciële voertuigen zoals vrachtwagens, off-road en 4x4 voertuigen en recreatieve voertuigen.

Door het vermogen, de geavanceerde functies en de veelzijdigheid van een mobiele transceiver kan deze eenvoudig worden omgezet in een basisstation. Je kunt hem op aangesloten op een goede voeding op een tafel of bureau plaatsen, met een goede voedingantenne eraan is hij klaar om te gebruiken.

Een mobiele transceiver is speciaal ontworpen om op gelijkstroom (12Volt en/of 24Volt) van een voertuig te werken. Een mobiele transceiver heeft geen interne voedingstransformator of eigen omvormer, dus hij is niet gemaakt om aan te sluiten op een stopcontact in je woning of gebouw. Hoe voed je dan een mobiele transceiver voor gebruik als basisstation? Je sluit hem aan op een geschikte voeding, ook wel power supply genoemd.

Deltron heeft een selectie met populaire en kwalitatief goede mobiele transceivers voor zowel zakelijk, amateur, maritiem als persoonlijk gebruik. Deltron heeft een groot assortiment betrouwbare AC naar DC voedingen van verschillende bekende kwaliteitsmerken. 

Mobiele transceivers hebben verschillende stroomvereisten (voeding nodig) en verschillende nominale vermogens. Maak een keuze uit de juiste voeding voor je transceiver en je hebt er jarenlang een goed apparaat aan zonder storende interfenties/storingen. 

Bepaal eerst hoeveel stroom je transceiver of radio nodig heeft. Een transceiver die altijd aan staat en waar je alleen maar naar luistert verbruikt in de ontvangstmodus een minimum aan stroom. Op het moment dat je ook gaat zenden zal het vermogen dat nodig is aanzienlijk toenemen. De hoeveelheid vermogen die je gebruikt bij het zenden verschilt per transceiver.

Daarna bepaal je hoe je de voeding wilt gaan gebruiken. Wil je slechts één transceiver of meerdere tegelijk van stroom voorzien? Plaats je de transceiver naast of bovenop je voeding of plaats je de transceiver ergens op een bureau of tafel op korte afstand?

En als laatste is het budget wat je aan een voeding wilt besteden ook niet geheel onbelangrijk. 

Zorg dat je weet wat de specificaties van je transceiver(s) zijn. Aangezien mobiele transceivers zijn ontworpen voor gebruik in voertuigen hebben ze doorgaans gelijkstroom (DC) tussen de 12VDC en 13,8VDC nodig. Ook de Wattage is belangrijk omdat dit sterk zal fluctueren terwijl de transceiver ontvangt of uitzendt. Dit betekend dat het aantal Ampères dat de transceiver in bedrijfstoestand gebruikt ook sterk zal variëren. Hieronder vindt je een formule om dit te berekenen;


I=P/E
E= Spanning of Volt (V)
I= Stroom of Ampère (A)
P= Vermogen of Watt (W)

Voorbeeld uitgaande van een transceiver met een stroomverbruik van 15Watt die berekenen je als volgt; 12Volt: 15W:12V = 1,25Ampère. Er zijn daarnaast nog andere variabelen om rekening mee te houden zoals bijvoorbeeld piekstroom wanneer de transceiver wordt ingeschakeld en als de PTT-knop of spreeksleutel wordt ingedrukt om te zenden. Deze piekstroom zal elke keer anders zijn en de voeding moet deze pieken in het stroomverbruik kunnen opvangen. Ook moet je rekening houden met de geproduceerde warmte van de voeding. 

Om de bovenstaande informatie te vereenvoudigen volgen hieronder enkele algemene richtlijnen voor het kiezen van de juiste voeding 

  • Gebruik als regel het ampèrevermogen van de radio van de fabrikant.
  • Gebruik de maximale belasting of piekbelasting van de transceiver, niet de stand-by of typische belasting.
  • Als u meerdere transceivers wilt aansluiten, tel dan de totale ampères van alle transceivers tijdens piekbelasting bij elkaar op.
  • Kies een voeding op basis van het continue vermogen, NIET het maximum of piekvermogen
  • Kies een voeding met een maximale continue stroomsterkte die aanzienlijk groter is dan het maximale stroomverbruik van de transceiver
  • Denk aan het verschillen tussen een lineaire (gereguleerde) en schakelende voeding
  • Kies een voeding met ingebouwde koelventilator, ook wel fan genoemd
  • Koop een voeding van een betrouwbare merkfabrikant
  • Houd rekening met de garantie, want voedingen hebben een levensduur
  • Koop geen voeding uitsluitend op basis van de prijs, tenzij deze in de aanbieding is
Deltron gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Deltron voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming ten aller tijden weer intrekken. Lees meer
Akkoord